Het Gasconne Varken

stippellijn transparant

Het Gasconne varken is een van de oudste uit het Pyrenese Nebouzan stammend Franse varkensrassen, afkomstig uit Gers, Haute Pyreneeën en Haute Garonne.
Het Gasconne varken wordt in Frankrijk en het aangrenzende Spanje al lange tijd gefokt vanwege de bijzondere vleeskwaliteit. Gasconne varkens zijn kleine zwarte varkens en zijn zeer temperamentvol. Het wordt beschouwd als een variëteit van het Iberische ras. Het is het ‘’neefje’’ van de Iberico, hoewel de Gasconne wel iets kleiner is en veel meer behaard. Het Gasconne varken heeft naar voren gerichte, ‘Iberische’ oren. Ze zijn goed bestand tegen de warmte van zuidoost- Frankrijk, en wat hun karakter betreft wordt gezegd dat ze over een ‘Olympische kalmte’ beschikken.Natuurlijk varkens 062014 (15)

Het varken staat te boek als een langzame groeier. Een volwassen zeug weegt 350 kilo, een beer 400 kilo. De berigheid van de zeug is moeilijk te zien, maar als de beer bij de zeug loopt, hoeft dat geen probleem te zijn. De geboorte van de biggen kan wel eens problemen opleveren. Het geboortekanaal van de Gasconne is ongewoon lang. Zijn de biggen eenmaal geboren, dan zal blijken dat de zeugen over zeer goede moedereigenschappen beschikken. Ze werpen gemiddeld zes tot negen biggen.

 

Natuurlijk varkens 062014 (12)Het Gasconne varken behoort de tot de zeldzame rassen en hebben een goede weerstand tegen allerlei ziekten. Het vlees van de Gasconne is roder dan het varkensvlees dat   we gewend zijn en bevat ook meer structuur. Gasconne varkens die veel eikels eten, smaken gewoon lekkerder. Je ziet dat het in andere landen al op deze manier gebeurt. Het vlees van de Gasconne   varken wordt hoog gewaardeerd door chefs in de betere restaurants.

Natuurlijk varkens 062014 (14)

 

 

 

 

stippellijn transparant